Renslingans Kennel

Drentsche Patrijshond

 

RENSLINGANS BLOGG

2 mil drag i vårvintersol

2013-02-13

Det har varit dåligt med aktiviteten här på bloggen, men nu när vår lugna månad är över ska det bli ändring på det. Vårvintern smyger sig allt närmare i Funäsfjällen. Trots över tio minus värmer solen redan och småfåglarna har börjat sjunga i träden. Igår var Ilse och matte ute på tur bortom de pistade spåren, högt uppe på kalfjället med fantastiska vidder av (ibland besvärligt djup) nysnö. Vi hade med oss vår femtio år gamla Segenbadenpulka för att se om den fortfarande håller måttet inför vårens flerdagsturer. Det gör den, fantastiskt nog, och både matte och Ilse hjälptes åt att dra den. Tyvärr blev det inga bilder från denna härliga dag.

Fotograferade gjorde vi i stället under dagens 2 mil från Röstberget upp på Anåfjällets sluttning och tillbaka ned. Redan i stugan blev det förväntansfull kalibalik när de "rätta" kläderna och skorna sattes på och sele och förarbälte plockades fram. Merel grät högt när hon förstod att hon inte skulle få följa med. Ilse, däremot, behöll sitt lugn, som den mer mogna och förståndiga hund hon nu äntligen är. Detta år är det en fröjd att ha med henne i spåret, hon håller jämn takt, lyder kommandon och drar som bara den när hon får tillåtelse till det.

Det blev också andra gången för henne att använda den nya värmesäcken - en tjock isolerande dyna underst och skön värmande fleece på insidan. Perfekt när en hårt arbetande hund ska vila i sträng kyla.

Men även om det är skönt att vila är det att fortsätta Ilse helst vill.

Efter en lång brant stigning var det skönt att komma upp bland fjällbjörkarna där det planade ut. Härligast av allt var sedan den 7 km långa vägen ned till grannbyn Ljusnedal, bara glida i bra fart hela vägen ned.

Väl tillbaka på Röstberget fick även Merel göra en liten minitur på en kilometer eller två. Hon ÄLSKAR att dra! Inga krångligheter eller stök, bara springa allt vad hon kan och stanna när man säger åt. 

Och om Ilse är snabb är Merel en komet. Lite synd om henne är det att hon inte får dra mer, men det är viktigt att hon är färdigvuxen innan hon går på riktig vintertur. Denna säsong får hon nöja sig med små provapåturer, men redan nu står det klart att hon kommer att klara de längre distanserna fint.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)